Help, Ik sta voor de camera

Help, Ik sta voor de camera

18 september 2020

Als je nog nooit voor een camera hebt gestaan, kunnen wij ons voorstellen dat er wel wat zenuwen en onzekerheden opborrelen. Daarom helpt MOTCHA je met dit uitgebreide document waarin je alle tips & tricks kan terugvinden die je moet weten wanneer je voor de camera komt. 

Kledij/accessoires 

Er zijn heel wat do’s en don’ts wat kledij en accessoires betreft. Hieronder vatten we even kort alles samen. Ben je niet zeker over je kledij? Breng dan gerust een extra kledingstuk mee zodat we samen met je kunnen bekijken wat er het beste werkt op het scherm. 

Tip 1: Patroontjes

Draag geen kledij met fijne patroontjes (streepjes, bolletjes, ruitjes, fijne bloemetjes…).
De fijne prints en patroontjes zorgen voor storing in het beeld.

Voorbeelden van wat je beter niet draagt:

Voorbeelden van kledij die je beter niet voor de camera draagt

Voorbeelden van wat je wel kan dragen:

Voorbeelden van kledij die je altijd mag dragen voor de camera

Tip 2: Bril of geen bril?

Een bril is in principe geen probleem, zeker niet als het over producties gaat waar geen licht aan te pas komt zoals aftermovies. Wanneer we in een studio opnemen, of een bedrijfsvideo draaien waar het licht mooi afgesteld wordt, kan het soms zijn dat we daar reflectie van zien in brilglazen. We kunnen daar wel rond werken, maar raden toch aan om geen bril te dragen of contactlenzen te dragen indien mogelijk.

Een bril reflecteert het studio licht bij tv of andere camera opnames

Tip 3: Geen groen in de greenkey

Zorg ervoor dat je geen groen in je kledij hebt als opnames doet voor een greenkey. Dit betekent ook geen groene logo’s of opschriften op een andere kleur T-shirt. Het groen uit je kledij zal met het keyen namelijk mee verdwijnen, waardoor het lijkt alsof ze recht door je heen kunnen kijk. Geen groen voor een greenkey dus.

Voorbeelden van wat je niet kan dragen voor een greenkey

Voorbeelden van kleding die je beter niet voor een greenkey scherm draagt

Tip 4: easy on the accessories

Draag niet te veel accessoires. Vermijd vooral zware kettingen, armbanden of grote oorbellen. Die kunnen namelijk storen in de geluidsopnames.

Wat je beter niet draagt

Voorbeelden van juwelen en accessoires die je beter niet voor de camera draag

Wat kan je wel dragen

Voorbeelden van juwelen en accessoires die je wel voor de camera dragen kan

Tip 5: Make-up

Basis make-up is zeker geen overbodige luxe tijdens opnames. Zeker een poederlaagje doet wonderen. Het zorgt ervoor dat je niet zal blinken op beeld. 

Voor en na beelden van lichte make up onder (studio) licht

Hoe sta je voor de camera

  • Kijk niet in de lens (tenzij dat gevraagd wordt of dit het concept is)
  • Probeer te spreken zoals je tegen een collega of vriend zou spreken. Je kan altijd aan iemand vragen om schuin achter de camera te gaan staan. Dan kan jij je verhaal doen aan iemand persoonlijk én kijk je niet in de lens.
  • Wees niet zenuwachtig. We weten dat het misschien wat onwennig aanvoelt, maar het goede aan een opname is dat je het opnieuw kan doen. Daarom hoef je helemaal niet zenuwachtig te zijn. Als er iets misloopt, doen we de take gewoon nog een keertje over. Probeer je verhaal zo spontaan mogelijk te vertellen.
  • Neem een open houding aan, rechte rug en lage schouders. Je komt op die manier meteen al spontaan en zelfzeker over. 
  • Bereid je goed voor. Zorg dat je weet wat je wil zeggen en schrijf dit op. Als je een tekst vanbuiten moet opzeggen terwijl je in de lens moet kijken, kan je eventueel een prompter gebruiken. Dit toestel staat voor de camera en laat jouw tekst zien. Daardoor lijkt het alsof je recht in de camera kijkt, terwijl je tegelijkertijd je tekst kan aflezen.
  • Wordt je opgespeld met een microfoon? Dan moet je met een aantal dingen rekening houden.
    • Frunnik niet aan je kledij. Het zorgt voor ruis in de audio. 
    • Vermijd kleedjes. Het zenderbakje van de microfoon wordt het makkelijkst bevestigd aan de broeksriem. Als je toch graag een kleedje draagt, kan het zenderbakje ook aan je BH hangen. Dit is iets minder comfortabel.

Leuke jongedame voor de camera en een pop-up greenkey scherm

Technische zaken

Van de technische zaken hoef jij je in principe niks aan te trekken. Onze goed opgeleide en ervaren crew staat je bij voor alle technische aspecten tijdens de opnames. Zo kan jij focussen op de boodschap en nemen wij de techniek uit handen. We zijn maar 1 mailtje, belletje of gesprek verwijderd